Przyczyną złego samopoczucia oraz większości schorzeń może być nietolerancja pokarmowa. Nawet tylko jeden niedostosowany produkt do naszego fenotypu może bardzo negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie i stać się przyczyną poważnych reakcji alergicznych o charakterze ostrym lub przewlekłym.

jpg Często produkty spożywcze powszechnie uważane za zdrowe mogą działać destrukcyjnie na nasz system odpornościowy wywołując przewlekły stan zapalny. Zjawisko to nosi nazwę ukrytej/opóźnionej nietolerancji pokarmowej i jest najczęstszą przyczyną wielu schorzeń.

Tylko specjalistyczne badanie indywidualnej reakcji na najczęściej spożywane pokarmy - test ukrytej nietolerancji pokarmowej - może dostarczyć nam informacji niezbędnej do opracowania indywidualnego jadłospisu, ułożenia diety eliminacyjnej.

Nietolerancja została zdefiniowana jako "nie-alergiczna alergia" przez alergolog Kaplan, gdy w 1991 roku opublikował artykuł opisujący stany alergiczne, niezwiązane z atopowym zapaleniem skóry. Pochodzenie testu leuko-cytotoksycznego dla takiej analizy objawów sięga lat pięćdziesiątych, kiedy to dwóch lekarzy: A.P. Black i później W. Bryan, poświęcili się badaniom zjawisk biologicznych związanych z zaburzeniami w następstwie połykania jedzenia.